Ботулинов токсин

Ботулиновият токсин (Ботокс) e хранителна отрова, но за медицински цели се използват микродози и то само на част от молекулата му - тази част от нея, която блокира предаването на информацията от нервното към мускулното влакно. Затова няма опасност от отравяне и токсичност при медицинското му приложение.  В естетичната медицина Ботокс успешно се прилага при третирането на мимически бръчки и обилно изпотяване (хиперхидроза).

ПРИЛОЖЕНИЕ: Инжектирането му в нищожни количества предизвиква отпускането на определен мускул, като по този начин се изглаждат вече съществуващите бръчки и се предотвратява появата на нови такива в третираната област, а активността на подлежащият мускул се „блокира“ временно и обратимо след преминаване на ефекта на ботокса. След изчерпване на действието на ботокса, бръчките в съответната зона се връщат към изходната си позиция преди третирането, а активността на мускула се възстановя.

 

ПОКАЗАНИЯ: Ботокс е най-ефикасният метод за третиране на мимическите бръчки в областта на лицето. Зоните за третиране включват:

·         Чело

·         между веждите (гневна бръчка);

·         около очите (бръчки „пачи крак“);

·         Бръчки около устата („бар код“);

·         Брадичка;

·         Масетери (дъвкателни мускули, с цел намаляване обема на долна част на лицето);

·         При Хиперхидроза (повишено изпотяване на длани, стъпала, подмишници).

 

 

УСЛОЖНЕНИЯ: Усложнения са възможни - ако се постави на неправилното място и в по-голямо количество, но са с временен ефект и постепенно изчезват, тъй като продуктът се разгражда с времето. Те включват:

·         Синини/ хематоми на местата на апликация;

·         Птоза на клепача;

·         Чувство на болезненост и изтръпване в местата на апликация;

·         Главоболие/ дискомфорт в рамките на 72 часа след процедурата;

 

ПРОЦЕДУРА:  Самата процедура започва с дезинфекция на кожата и маркиране на точките в зоната за третиране. Обикновено, нанасяне на анестетичен крем не се налага. Съответното количество ботокс се поставя със специална спринцовка с много тънка игла. Набожданията са сравнително малко на брой и отнемат само няколко минути. На инжектираните места е възможно кожата да се зачерви и леко да се надигне, с чувство за дискомфорт и болезненост в третираната зона за 1-2 дни след процедурата. Процедурата е безболезнена, с минимален дискомфорт при апликацията на продукта.

 

СЛЕД ПРОЦЕДУРАТА (ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ПАЦИЕНТА):

За правилното разпределение на разтвора, 6 часа след манипулацията е добре да не се правят мимики на третирания мускул, не трябва да се масажира мястото на инжектирането и да се лежи/спи. Препоръчително е в следващите часове да не се използват козметични продукти и да се правят други естетични процедури в рамките на 2 седмици след приложение на ботокс. Забранява се ползването на парни бани, сауни, масажи на лице и апаратни процедури, спорт, прием на алкохол и лекарства в деня на апликация на ботокс.

 

Началният ефект започва след 3-ия-5-ия ден, а максималното проявление на ефекта е около 14-ия ден.

На контролния преглед се прави корекция, ако е необходимо (СЛЕД 14-И ДЕН).

 

Трайността на получения резултат е от между 4 и 6 месеца. За поддържане на ефекта се препоръчват 2 процедури годишно (през 6 месеца), като всяка следващата осигурява по-дълготраен резултат. Няма ограничения за броя на процедурите с Ботокс. Минимален интервал между процедурите: 6 месеца

 

Предпазни мерки и противопоказания:

·         Ботокс не се препоръчва при пациенти с тежки алергии, анамнеза за

алергия към филъри и ботокс или анамнеза за анафилаксия.

·         Ботокс не се препоръчва при пациенти с автоимунни заболявания, нарушения в коагулационния статус, мускулна дистрофия и др. заболявания на съединителната тъкан и мускулатурата.

·         Рискът от кръвонасядане или кървене може да бъде повишен от лекарства с

антикоагулантни ефекти, като аспирин и нестероидни противовъзпалителни средства (например, ибупрофен), високи дози витамин Е, С и някои билки (гинко билоба, зелен чай).

·         Ботокс не се препоръчват при бременни или кърмещи жени поради неустановена безопасност.

 

*Вашият лекар ще прецени индивидуалните нужди при консултация преди процедура, за улесняване на избора на третираната зона, комбинация от препоръчителни терапии, алтернатини терапии за конкретен проблем/третирана зона, очакваният резултат и възможностите за постигане на максимално задоволителен, естетичен резултат.

 

БОТОКС ПРИ ХИПЕРХИДРОЗА

Хиперхидрозата е състояние на прекомерното изпотяване под мишници, по длани и ходила. Ботулиновият токсин (Ботокс) се използва успешно за лечение на това състояние, като инхибира нервните сигнали към потните жлези и така подтиска действието им и следователно, спира изпотяването в третираната зона.  Това се подтига чрез инжектиране на микродози ботокс в желаната област, като самите жлези не се увреждат трайно и няма странични ефекти за организма. Процедурата е безболезнена и безопасна, а продължителността на ефекта трае между 6 и 9 месеца.

 

Подходящи за третиране зони:

·         Аксили

·         Длани

·         Стъпала

 

Процедура

Зоните трябва да бъдат предварително избръснати. Площта на третиране се дезинфектира и се отбелязват точките на въвеждане на ботокса. Инжекциите се поставят интрадермално (подкожно) на разстояние 1 см една от друга с много тънка игла, като обичайната доза е 40-50 единици на мишница или приблизателно по 20-25 убождания.

Ефектът настъпва след 4-5 дни, разгръща се максимално до 2 седмици и трае между 6 и 9 месеца.

Процедурата е подходяща както за мъже, така и за жени, целогодишно.

 

След процедурата:

·         Да се избягва физическа активност в деня след процедурата;

·         Възможна е появата на оток и зачервяване в третираната област;

·         Да се избягва употреба на сауни, парни бани и др. в деня след процедурата

·         Да се избягва прием на алкохол и медикаменти.

·         Да не се масажира третираната област.

·         Възможна е поява на чувство за дискомфорт в третирана зона, което отшумява в рамките на няколко часа.

 

Противопоказания:

·         Анамнеза за алергии и анафилаксия

·         Бременност и кърмене

·         Системни заболявания

·         Кожни инфекции в третираната зона

·         Общи инфекции в момента на процедурата 

Свържете се с нас

тел.: 0898 511 619

гр. Пловдив
бул. “Капитан Коста Паница” 3

От Вторник до Събота от 10:30 - 18:30ч

Банкова сметка:

IBAN: BG93FINV91501017334452 в лева

BIC: FINVBGSF

"Първа инвестиционна банка" АД

Координати:
N 42.1463328, E 24.7776254

Упътване до нас

Пишете ни

създаден от Factor42